Cabaran serta Masa Depan Bahasa dan Persuratan Melayu Mengharungi Era Kecerdasan Buatan (AI) - Zainudin, Zaheril (Journal of Research, Innovation, and Strategies for Education (RISE), 2025)
Teknologi kecerdasan buatan (AI) telah mencetuskan transformasi signifikan merentas pelbagai domain kehidupan, termasuk bidang bahasa dan persuratan Melayu. Kertas konsep ini menganalisis secara kritikal cabaran dan prospek masa depan Bahasa dan Persuratan Melayu dalam konteks dominasi teknologi AI. Perbincangan terfokus kepada isu-isu seperti dominasi bahasa asing dalam sistem AI, keterbatasan korpus data berbahasa Melayu dalam model pembelajaran mesin (machine learning), dan kekangan infrastruktur teknologi tempatan dalam menyokong pemprosesan bahasa semulajadi (NLP) Melayu. Selain itu, kertas konsep ini turut meneliti implikasi sosiobudaya yang timbul hasil marginalisasi bahasa ibunda dalam interaksi digital. Melalui pendekatan kualitatif berbantukan analisis kandungan dokumen semasa, kertas konsep ini mengenal pasti keperluan mendesak untuk membina korpus data linguistik Melayu berskala besar, merangka dasar bahasa digital nasional, serta memperkukuh kolaborasi strategik antara sektor pendidikan, industri, dan kerajaan. Perbincangan juga mengemukakan cadangan strategi untuk pemerkasaan Bahasa Melayu dalam teknologi, merangkumi pembangunan model bahasa tempatan, integrasi bahasa dalam kurikulum pendidikan AI, dan penghasilan kandungan persuratan digital yang bermutu. Dapatan menunjukkan bahawa kelangsungan Bahasa Melayu dalam era AI bergantung kepada komitmen kolektif semua pihak berkepentingan untuk mengintegrasikan bahasa ini sebagai komponen ekosistem digital yang moden dan berdaya saing. Implikasi kajian ini adalah signifikan bagi penggubal dasar, ahli akademik, serta penggiat teknologi dan budaya yang berhasrat untuk memastikan relevansi dan kefungsian Bahasa Melayu dalam landskap global yang didorong oleh teknologi kecerdasan buatan.