Daripada Kesukaran Kefahaman Bahasa Kedua (L2) kepada Kebimbangan Ujian: Peranan Pengantara Tekanan Akademik dalam Kalangan Pelajar Universiti Filipina - Bendo, Mhel Cedric D. (Journal of Research, Innovation, and Strategies for Education (RISE), 2026)
Dalam kajian ini, peranan pengantara tekanan akademik dalam hubungan antara kesukaran kefahaman Bahasa Kedua (L2) dan kebimbangan ujian dalam kalangan pelajar keusahawanan Filipina peringkat awal di Universiti Politeknik Filipina (Polytechnic University of the Philippines) – Cawangan Maragondon telah dikaji. Jumlah keseluruhan peserta kajian adalah seramai 80 orang, terdiri daripada 40 pelajar tahun pertama dan 40 pelajar tahun kedua yang mengikuti program keusahawanan di peringkat pengajian tinggi. Dapatan kajian menunjukkan bahawa masalah kefahaman L2 (teks dan tugasan akademik dalam bahasa Inggeris) berkait dengan tahap tekanan akademik yang lebih tinggi, dan keadaan ini secara signifikan meningkatkan kebimbangan ujian pelajar. Hasil kajian ini menekankan keperluan intervensi pedagogi yang merangkumi mekanisme sokongan L2 yang direka bentuk untuk mengurangkan tekanan akademik, kebimbangan ujian, serta meningkatkan prestasi akademik dalam kalangan pelajar universiti peringkat awal.