Tahap Kemahiran Guru Bahasa Arab Sekolah Integrasi Rendah Agama JAWI dalam Penyediaan dan Penggunaan Bahan Bantu Mengajar - Zolkapli, Nina Nazliana; Ihwani, Siti Suhaila Ihwani; Abdur Rahim Nasution, Abdul Basit (Journal of Research, Innovation, and Strategies for Education (RISE), 2026)
Transformasi pendidikan masa kini menggalakkan dan menuntut para pendidik untuk mengintegrasikan teknologi digital secara meluas semasa mengajar dalam bilik darjah. Namun, kemahiran pengaplikasian Bahan Bantu Mengajar (BBM) digital dalam kalangan guru Bahasa Arab didapati masih kurang optimum berbanding penggunaan bahan bantu konvensional. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk menganalisis tahap kemahiran guru terhadap penyediaan dan penggunaan Bahan Bantu Mengajar (BBM) dalam pembelajaran dan pemudahcaraan (PdPc) bagi mata pelajaran Bahasa Arab di Sekolah Integrasi Rendah Agama Jawi (SIRAJ). Dalam kajian ini pengkaji memfokuskan untuk menganalisis tahap kemahiran guru terhadap penyediaan dan penggunaan BBM dalam PdPc bagi mata pelajaran Bahasa Arab di SIRAJ. Kajian ini berbentuk kajian tinjauan yang melibatkan 53 orang guru yang mengajar bahasa Arab dari 5 buah SIRAJ. Instrumen kajian dibina sendiri oleh pengkaji dengan telah mendapat pengesahan pakar dan rintis dilakukan dengan bacaan nilai Alpha Cronbach tinggi iaitu 0.94. Data dianalisis menggunakan IBM Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) versi 30.0 dan dilaporkan dalam bentuk statistik deskriptif berbentuk kekerapan, peratusan dan min. Hasil utama kajian ini mendapati bahawa Tahap Kemahiran Guru berkaitan BBM berada pada tahap Tinggi dengan bacaan nilai skor min M= 3.95. Keseluruhan kajian ini menunjukkan tahap kemahiran guru berkaitan BBM dalam mengajar mata pelajaran Bahasa Arab berada pada tahap yang tinggi.