Keberkesanan dan Persepsi Pelajar Lemah Terhadap Penggunaan Youtube Bagi Pembelajaran Geografi - Ahmad Sulaiman, Zuraidah; Abdul Hanid, Mohd Fadzil; Nordin, Nurul Syaheeda (Journal of Research, Innovation, and Strategies for Education (RISE), 2024)
Penggunaan teknologi pendidikan telah banyak digunakan oleh guru pada era abad ke 21 ini. Kajian ini bertujuan untuk melihat persepsi pelajar lemah terhadap penggunaan Youtube serta keberkesanan bagi pembelajaran Geografi di sekolah luar bandar dalam pembelajaran topik Geografi fizikal. Kajian ini dilakukan di beberapa buah sekolah menengah kategori sekolah luar bandar di daerah Muar, Johor yang menggunakan persampelan rawak mudah. Rekabentuk kajian ini menggunakan kaedah kuasi eksperimental yang terdiri daripada dua kumpulan dan menggunakan pendekatan kuantitatif dalam proses pengumpulan data dan penganalisisan data kajian. Sampel kajian adalah pelajar tingkatan 3 terdiri daripada 60 orang pelajar yang dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan kawalan dan kumpulan rawatan. Instrumen kajian yang digunakan adalah set soalan pencapaian untuk mengukur tahap pencapaian dan soalan soal selidik yang diberikan kepada kumpulan rawatan dengan tujuan mengkaji persepsi pelajar lemah terhadap penggunaan Youtube dan keberkesanannya. Penggunaan teknologi dalam pelbagai kaedah pembelajaran dapat merangsang proses belajar pelajar dan dapat memberi impak yang berkesan. Namun dalam pembelajaran Geografi banyak fakta yang perlu diingati dan difahami, maka disebabkan permasalahan ini menyebabkan pelajar mudah bosan dan hilang minat untuk mengetahuinya dan mengakibatkan tahap pencapaian tidak memuaskan. Dapatan kajian menunjukkan bagi pelajar lemah di kawasan luar bandar strategi pembelajaran menggunakan video ini kurang memberikan kesan tetapi dari segi persepsi pelajar yang belajar menggunakan aplikasi ini memberikan kesan yang positif. Kesimpulan dari kajian ini akan dapat membantu para pendidik mencari kepelbagaian strategi pembelajaran terhadap pelajar lemah di luar bandar supaya memudahkan proses mengingat dan memahami fakta dan konsep dalam pembelajaran Geografi topik Geografi Fizikal.