Penilaian Keberkesanan Pembelajaran Interaktif I-Zoo Bagi Murid Berkeperluan Pendidikan Khas Ketidakupayaan Pendengaran - Abdul Rahman, Nur'Hamizah; Gnana Piragasam, Grace Annamal (Journal of Research, Innovation, and Strategies for Education (RISE), 2024)
Kemajuan terkini dalam teknologi pendidikan telah menunjukkan potensi dalam menyokong keperluan pembelajaran unik bagi Murid Berkeperluan Pendidikan Khas (MBPK). Namun, terdapat isu permasalahan bagaimana integrasi teknologi ini dapat memberikan manfaat yang sama kepada semua murid dalam kumpulan yang pelbagai ini khususnya pendidikan khas. Dalam landskap pendidikan hari ini, integrasi alat dan bahan yang disokong teknologi untuk MBPK menjadi semakin penting, walaupun keberkesanannya boleh berbeza dengan ketara berdasarkan keperluan individu dan konteks pembelajaran. Objektif kajian ini adalah untuk menilai keberkesanan platform pembelajaran interaktif I-Zoo terhadap keupayaan kognitif MBPK yang mengalami masalah pendengaran, dengan fokus khusus pada kemahiran pengecaman, pengisyaratan dan ejaan. Metadologi kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif melalui kajian tindakan dan melibatkan reka bentuk pra-dan pasca untuk menilai kesan I-Zoo terhadap kemahiran kognitif serta menggunakan analisis deskriptif. Dapatan kajian menunjukkan berlaku peningkatan markah yang ketara, dengan peningkatan 44% dalam skor yang diperhatikan selepas intervensi. Ini menunjukkan bahawa alat pembelajaran interaktif seperti I-Zoo berpotensi meningkatkan keupayaan kognitif tertentu dalam kalangan MBPK. Walau bagaimanapun, tahap peningkatan yang berbeza-beza menekankan keperluan untuk penyesuaian lanjut dan adaptasi alat ini bagi memenuhi keperluan pembelajaran individu dengan lebih baik. Kajian lanjutan perlu meneroka kesan jangka panjang teknologi ini dan integrasinya ke dalam kerangka kerja pembelajaran yang lebih luas untuk memaksimumkan manfaatnya kepada semua MBPK.