Penggunaan Teknik Struktur Ayat(SKOP) dan Implikasinya Terhadap Penulisan Bahasa Melayu Tahap 2 : Analisis Persepsi Guru - Ng , Ching Yee (Journal of Research, Innovation, and Strategies for Education (RISE), 2024)
Kajian ini meneliti keberkesanan Teknik Struktur Ayat SKOP dalam pengajaran penulisan Bahasa Melayu bagi murid Tahap 2 di sebuah sekolah rendah di Johor Bahru, Malaysia. Penulisan merupakan kemahiran asas yang penting, namun penguasaan tatabahasa dan penulisan yang tepat masih menjadi cabaran. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk menilai persepsi guru terhadap Teknik Struktur Ayat SKOP serta keberkesanannya dalam meningkatkan kemahiran penulisan murid. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif melalui soal selidik berskala Likert 5 mata dan ujian pra serta pasca untuk menilai kemahiran penulisan murid. Sampel kajian melibatkan 7 orang guru dan 338 orang murid Tahap 2, di mana intervensi SKOP dilaksanakan selama tiga bulan. Analisis min dan median menunjukkan kebanyakan item dalam soal selidik berada pada nilai yang hampir konsisten dengan skala 4 (Setuju), mencerminkan persepsi positif guru terhadap penggunaan teknik ini. Dapatan kajian menunjukkan peningkatan yang ketara dalam pencapaian penulisan murid Tahun 4, 5, dan 6, dengan peningkatan sebanyak 68.57% bagi murid Tahun 4, 24.60% bagi Tahun 5, dan 13.85% bagi Tahun 6. Data ini memberikan bukti empirik bahawa Teknik Struktur Ayat SKOP berkesan dalam membantu murid menyusun dan memahami struktur ayat, seterusnya meningkatkan kecekapan penulisan mereka. Kajian ini mencadangkan agar teknik ini diteruskan dan diperluaskan dalam kurikulum Bahasa Melayu, serta memberi implikasi penting kepada pendidik dan pembuat dasar untuk memperbaiki kemahiran penulisan murid di Malaysia secara lebih menyeluruh.