Jurang Kemahiran Menulis dan Potensi Realiti Terimbuh untuk Murid Berkeperluan Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran - Selvam, Barathan; Gnana Piragasam, Grace Annammal (Journal of Research, Innovation, and Strategies for Education (RISE), 2025)
Kajian ini menilai tiga jenis bahan pembelajaran sedia ada iaitu buku teks Kurikulum Standard Sekolah Rendah Pendidikan Khas (KSSRPK), buku aktiviti KSSRPK, dan Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) Asas 3M, yang digunakan untuk menyokong pengajaran kemahiran menulis dalam kalangan Murid Berkeperluan Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran (MBPKMP) di sekolah rendah tahap satu Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI). Penggunaan rangka kerja analisis kandungan kualitatif Bengtsson (2016) membantu mengenal pasti lima jurang utama dalam kemahiran menulis, iaitu kekurangan sokongan untuk latihan kemahiran motor halus, pengecaman suku kata, tanda baca, tatabahasa, dan penulisan kreatif. Tambahan pula, bahan pembelajaran sedia ada bergantung kepada kaedah pengajaran tradisional yang kurang elemen interaktif untuk memenuhi keperluan pembelajaran pelbagai murid generasi kini. Bagi menangani jurang ini, kajian mencadangkan potensi teknologi inovatif seperti realiti terimbuh sebagai pelengkap kepada bahan sedia ada. Realiti terimbuh menawarkan penyelesaian interaktif dan visual yang menarik, termasuk maklum balas segera, peningkatan penglibatan murid, serta latihan yang disesuaikan untuk mengukuhkan kefahaman. Teknologi ini selaras dengan keperluan MBPKMP yang kian berkembang, di samping memberi peluang kepada guru untuk memodenkan pendekatan pengajaran. Dapatan kajian menekankan keperluan untuk terus menyesuaikan sumber pengajaran bagi memenuhi keperluan MBPKMP. Walaupun bahan sedia ada masih relevan, penggabungan pendekatan interaktif boleh merapatkan jurang dan memastikan persekitaran pembelajaran lebih berkesan serta relevan dalam pendidikan masa kini. Kajian ini menyerlahkan kepentingan strategi dan sumber pengajaran inovatif untuk menyokong keperluan MBPKMP yang terus berkembang.