Model Kurikulum dan Strategi Pedagogi di Sekolah Dalam Hospital: Kajian Literatur Sistematik dalam Konteks Pendidikan - Amiruddin, Muhammad Al Afiq; Ajmain @ Jima’ain, Muhammad Talhah; Yusoff, Afiq Fadhlullah; Surjana, Afiq Afnan (Journal of Research, Innovation, and Strategies for Education (RISE), 2025)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenal pasti model kurikulum dan strategi pedagogi yang telah diaplikasikan dalam konteks Sekolah Dalam Hospital (SDH) melalui pendekatan Kajian Literatur Sistematik (Systematic Literature Review). SDH merupakan pendekatan alternatif yang memberi peluang pendidikan kepada murid yang menjalani rawatan jangka panjang di hospital. Walau bagaimanapun, pelaksanaan PdP dalam SDH berdepan dengan pelbagai cabaran unik yang menuntut pendekatan fleksibel, adaptif dan bersifat terapeutik. Kajian ini menggunakan protokol PRISMA dan melibatkan carian daripada tiga pangkalan data utama (DOAJ, ERA dan ERIH PLUS), yang memperolehi 133 artikel. Setelah melalui proses saringan, sebanyak 11 artikel dipilih untuk dianalisis secara mendalam menggunakan analisis tematik. Dapatan menunjukkan bahawa model kurikulum yang digunakan dalam SDH menekankan penyesuaian kandungan, laluan pembelajaran individu dan keseimbangan emosi murid. Strategi pedagogi yang berkesan pula merangkumi pendekatan reflektif, didik hibur, biblioterapi, serta penggunaan teknologi seperti SMART dan TPACK. Kajian juga mengenal pasti beberapa cabaran pelaksanaan, termasuk kekangan sumber, tekanan emosi guru dan keperluan kolaborasi rentas bidang antara sektor pendidikan dan kesihatan. Kajian ini mencadangkan keperluan kepada model PdPc yang holistik, fleksibel dan kontekstual bagi menjamin keberkesanan pendidikan hospital di masa hadapan.