Teknologi Imersif dalam Pendidikan Matematik Murid Ketidakupayaan Pendengaran: Naratif daripada Realiti Terimbuh (AR) hingga ke Metaverse - Chong, Ai peng; Wong, Kung-Teck; Kong, Vestly Liang Soon (Journal of Research, Innovation, and Strategies for Education (RISE), 2025)
Ulasan naratif ini bertujuan menilai secara kritis peranan teknologi imersif yang merangkumi realiti terimbuh (AR), realiti maya (VR), realiti campuran (MR) dan metaverse dalam memperkukuh pembelajaran Matematik bagi murid ketidakupayaan pendengaran. Murid dalam kategori ini sering menghadapi cabaran komunikasi, kosa kata bahasa isyarat akademik yang terhad, dan kesukaran memahami konsep abstrak yang membawa kepada jurang pencapaian serta kebimbangan Matematik. Perkembangan teknologi imersif menawarkan peluang baharu melalui visualisasi tiga dimensi, manipulasi objek maya dan interaktiviti berasaskan avatar yang berupaya meningkatkan kefahaman serta penglibatan murid. Kajian ini menggunakan pendekatan ulasan naratif untuk mensintesis dapatan daripada pelbagai disiplin termasuk pendidikan, psikologi, teknologi maklumat dan sains komputer. Fokus diberikan kepada kajian yang diperoleh daripada pangkalan data utama seperti Scopus, Web of Science, IEEE Xplore, Semantic Scholar dan Google Scholar, di samping sumber lain yang berkaitan dengan Matematik dan murid ketidakupayaan pendengaran. Dapatan menunjukkan AR, VR dan MR berkesan dalam memvisualisasikan konsep Matematik serta mengukuhkan penaakulan spatial. Metaverse pula meluaskan potensi ini dengan menyediakan kolaborasi maya, kehadiran sosial dan integrasi ciri kebolehcapaian seperti kapsyen serta avatar bahasa isyarat. Walau bagaimanapun, beberapa cabaran masih wujud termasuk kos peranti yang tinggi, infrastruktur tidak sekata, tahap kesediaan guru dan reka bentuk kebolehcapaian yang belum konsisten. Ulasan ini menegaskan keperluan kajian longitudinal berskala besar, pembangunan berasaskan reka bentuk pembelajaran sejagat (UDL) serta penilaian keberkesanan agar integrasi teknologi imersif dapat dilaksanakan secara inklusif, mampan dan berkesan dalam pendidikan Matematik khas.