Instrumen Kekuatan Spiritual Angkatan Tentera Malaysia - Mustaffa Al-Hafiz, Muhaidi; Jumahat, Tajulashikin; @ Jima'ain, Muhammad Talhah Ajmain; Syed Mansoor, Syarifah Bahiyah Rahayu (Journal of Research, Innovation, and Strategies for Education (RISE), 2026)
Kekuatan spiritual memainkan peranan yang signifikan dalam angkatan tentera kerana ia mampu mengukuhkan daya tahan dan meningkatkan keberkesanan misi ketenteraan dalam mengekalkan keamanan dan keselamatan sesebuah negara. Justeru, kajian ini bertujuan untuk mengesahkan instrumen pengukuran psikologi ketenteraan yang dinamakan Instrumen Kekuatan Spiritual Angkatan Tentera Malaysia (IKSAT-M) yang dibina khusus bagi mengukur elemen afektif dalam kalangan anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM). IKSAT-M dibina berdasarkan model kekuatan spiritual yang diasaskan oleh Shantut (1989). Instrumen ini digunakan untuk mengukur enam konstruk kekuatan spiritual iaitu Pegangan Agama, Peribadi Mulia, Keyakinan Diri, Kekuatan Psikologi, Berdisiplin, dan Semangat Setia Kawan telah diteroka menggunakan prosedur analisis faktor. Diawal kajian, kandungan IKSAT-M telah disahkan oleh lima orang pakar. Seterusnya, prosedur analisis faktor penerokaan (EFA) berjaya menghasilkan lima faktor dan didapati bahawa konstruk Kekuatan Psikologi dan Keyakinan Diri telah pun digabungkan. Sesungguhnya, pembinaan IKSAT-M bakal membuka jalan bagi kajian kekuatan spiritual anggota ATM pada masa hadapan.
Keywords: Kekuatan Spiritual; Psikologi Ketenteraan; Angkatan Tentera Malaysia; Analisis Faktor Penerokaan; Pembinaan Instrumen