Persepsi Penduduk Tentang Program Pemindahan Ilmu Kerja Ketukangan Kayu Bagi Pembangunan Stesen Membaca di Projek Perumahan Rakyat Kempas Permai, Johor - Mohd Ishar, Mohamad Izzuan; Aripin, Muhamad Afzamiman; Omar, Mohideen Kutty; Mohd Yusof, Siti Norbalkis (Journal of Research, Innovation, and Strategies for Education (RISE), 2026)
Kajian ini menilai keberkesanan program pemindahan ilmu kerja ketukangan kayu berasaskan pendekatan Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) dalam memperkasa komuniti bandar berpendapatan rendah di PPR Kempas Permai, Johor Bahru. Objektif utama kajian ialah menilai peningkatan pengetahuan, kemahiran, dan sikap peserta terhadap kerja ketukangan serta tanggungjawab sosial dalam pembangunan Reading Station yang dibina secara gotong-royong. Kajian menggunakan reka bentuk kuantitatif melalui kaedah pra dan pasca ujian (pre-test and post-test) melibatkan 11 peserta terdiri daripada belia dan ahli jawatankuasa komuniti. Instrumen kajian ialah soal selidik berskala Likert lima mata merangkumi tiga domain utama: pengetahuan asas ketukangan kayu, kefahaman proses kerja, dan impak bengkel terhadap peserta. Hasil analisis menunjukkan peningkatan signifikan dalam semua domain dengan purata perubahan skor antara +1.291 hingga +1.523, khususnya dalam aspek kreativiti, keyakinan diri, dan kefahaman keselamatan kerja. Dapatan membuktikan bahawa pendekatan pembelajaran berasaskan pengalaman (experiential learning) sejajar dengan prinsip TVET berjaya meningkatkan kemahiran teknikal, nilai sosial, dan rasa kepunyaan terhadap kemudahan komuniti. Secara keseluruhan, kajian ini menegaskan potensi program TVET berasaskan komuniti sebagai model pembangunan holistik yang mengintegrasikan pemerkasaan kemahiran, literasi, dan tanggungjawab sosial dalam kalangan komuniti bandar berpendapatan rendah.
Keywords: TVET; pemindahan ilmu; ketukangan kayu; pembangunan komuniti; literasi; pembelajaran berasaskan pengalaman