Meningkatkan Kecekapan Membaca Murid Tingkatan 1 melalui Intervensi Program Bacaan Bahasa Inggeris di Sekolah Menengah - Bendo, Mhel Cedric D.; Angue, Dhanna Driff; Buhay, Jeraldine; Dimaisip, Jeizel Anne; Lobos, Tracy Lobos; Pahimnayan, Ellie Grace; Piedad, Raj Benedict; France Lawrence Pulgo, France Lawrence; Ramos, Karylle; Yabut, Whinzel Anne (Journal of Research, Innovation, and Strategies for Education (RISE), 2026)
Kajian ini bertujuan untuk menentukan Tahap Kecekapan Membaca murid Tingkatan 1 melalui pelaksanaan Program Bacaan Bahasa Inggeris di Bucal National Integrated School (BNIS) di Filipina. Penyelidikan ini menggunakan reka bentuk kuantitatif melibatkan sejumlah 494 murid Tingkatan 1 daripada sebelas (11) kelas. Data dikumpulkan menggunakan ujian pra dan pasca yang disahkan, dengan penilaian kefahaman bacaan berstandard. Dapatan kajian menunjukkan intervensi yang berjaya: semua murid menunjukkan keupayaan membaca dan memahami, tanpa wujud pembaca tidak berkeupayaan dalam ujian pasca. Penggunaan bahan pembelajaran yang dikontekstualkan turut menunjukkan peningkatan yang ketara dalam kefahaman bacaan. Kajian ini menyediakan bukti empirik yang menunjukkan keberkesanan program, sekali gus menyumbang secara signifikan kepada pembangunan sekolah dan pencapaian akademik yang lebih baik. Secara keseluruhan, kajian ini memberi maklumat penting kepada pihak berkepentingan dalam pendidikan tentang kepentingan kefahaman membaca dalam meningkatkan pencapaian akademik dan kesejahteraan murid Tingkatan 1.
Keywords: Kecekapan Membaca; Intervensi Bacaan; Program Bacaan Bahasa Inggeris; Murid Tingkatan 1; Pendidikan Filipina