Persepsi Pelajar Terhadap Persekitaran Virtual Realiti (VR) Melalui GeoVR-Xplorer Di Kolej Matrikulasi Kelantan - Abdullah, Zuhaizi; Ayub, Siti Fadhilah; Hamzah, Nur Zarifah Syazana; Saifullah, Siti Sarah; Rahim, Noor Shuhada (Journal of Research, Innovation, and Strategies for Education (RISE), 2025)
Penggunaan teknologi Virtual Realiti (VR) dalam pendidikan merupakan suatu pendekatan baharu yang diperkenalkan bagi mendepani cabaran Revolusi Perindustrian Keempat (4IR). VR menyediakan persekitaran pembelajaran realistik dengan menggunakan pendekatan eksploratif kepada pelajar sains khususnya subjek kimia. Geometri Molekul merupakan salah satu topik yang memerlukan daya imaginasi yang tinggi dalam memahami bentuk-bentuk molekul suatu sebatian kimia. Kekangan pelajar untuk menggambarkan struktur molekul ini dalam bentuk tiga dimensi (3D) mendorong pengkaji membina satu alat bantu mengajar yang dinamakan GeoVR-Xplorer. Kajian ini bertujuan mengenal pasti tahap persepsi pelajar terhadap persekitaran pembelajaran VR melalui penggunaan GeoVR-Xplorer. Kajian berbentuk deskriptif ini melibatkan 48 orang pelajar Jurusan Sains semester II Program Sistem Empat Semester (SES) bagi sesi 2023/2024. Satu set soal selidik telah digunakan dalam kajian ini. Instrumen ini mengandungi lima dimensi iaitu rendaman, interaksi, imaginasi, strategi motivasi dan keupayaan menyelesaikan masalah. Dapatan kajian menunjukkan persepsi pelajar terhadap persekitaran pembelajaran VR melalui GeoVR-Xplorer adalah pada tahap sangat tinggi dengan nilai min 6.85. Berdasarkan ujian korelasi yang dijalankan didapati hubungan antara persepsi dan kefahaman pelajar adalah positif yang kuat. Diharapkan dapatan kajian ini dapat memberi maklumat kepada pensyarah dan organisasi pendidikan tentang persepsi pelajar terhadap persekitaran pembelajaran VR agar medium ini dapat diperluaskan lagi pada masa akan datang.
Keywords: Virtual Realiti; Eksploratif; Realistik; Geometri Molekul; 3D