Penggunaan Kecerdasan Buatan (ChatGPT) dalam Pendidikan Islam: Analisis Cabaran, Peluang dan Pertimbangan Etika Berdasarkan Maqasid Syariah - Ahmad Taha, Jazli Zakwan; Sulaiman, Siti Zhuhharrina; Ajmain@Jima'ain, Muhammad Talhah (Journal of Research, Innovation, and Strategies for Education (RISE), 2025)
Kemajuan pesat kecerdasan buatan (AI) telah memacu pelbagai inovasi dalam pendidikan, termasuk Pendidikan Islam. ChatGPT, model bahasa generatif yang dibangunkan oleh OpenAI, menawarkan potensi besar dalam menyokong pengajaran dan pembelajaran. Kajian ini mengupas integrasi ChatGPT dalam Pendidikan Islam melalui analisis peluang, cabaran dan pertimbangan etika. Dari sudut peluang, ChatGPT dapat mempercepat capaian ilmu, membantu penyelidikan kendiri serta menyokong pembelajaran berpusatkan pelajar. Cabaran yang dikenal pasti termasuk ketepatan maklumat, risiko kebergantungan melampau dan isu pelanggaran etika akademik. Aspek etika ditinjau berdasarkan perspektif syariah yang menekankan prinsip Maqasid Syariah dan adab penuntut ilmu. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif melalui analisis kandungan dokumen bagi mengenal pasti tema utama berkaitan integrasi AI dalam Pendidikan Islam. Dapatan kajian menegaskan keperluan menggubal dasar pendidikan, menyediakan latihan profesional kepada pendidik dan membangunkan garis panduan penggunaan AI yang berpaksikan nilai Islam. Kesedaran terhadap peluang dan cabaran ini penting bagi memastikan pemanfaatan ChatGPT secara bertanggungjawab, seterusnya memperkukuh penyampaian ilmu agama dan membentuk pelajar Muslim yang berilmu, beradab serta berakhlak seiring tuntutan era digital
Keywords: ChatGPT; Kecerdasan Buatan; Pendidikan Islam; Etika Digital; Maqasid Syariah.